Stall Aisha


Clos du Pavillon

Pihaportin yläpuolella komeilee vuosiluku 1724 ja niihin aikoihin on talokin rakennettu luultavasti Bourgognen herttuan metsästyslinnaksi. Kartano ei ole ollut ympärivuotisesti asuttu ennen 1900-lukua, jolloin se tuli edellisen omistajasukunsa hallintaan. Kivimuurilla ympäröityä pihaa hallitsee päärakennuksen ja sen sivussa olevan, pensasaidan suojaaman tallipihan lisäksi suuri puutarha. Puutarhasta voit löytää niin luumu- (keltaisia, suosikkejani), persikka- kuin omenapuitakin ja pienen kasvihuoneen. Suurin ylpeyteni on kuitenkin jo toistasataa vuotta vanha viinitarhamme kartanon pihassa. Chardonnay-rypäleestä valmistamme vuosittain noin 70 pulloa ensiluokkaista valkoviiniä omaan käyttöömme, ei noin pienestä määrästä riitä myyntiin asti.

Tallipihassa, kivimuurin ja pensasaidan välissä on kaksi ruohopohjaista pihattotarhaa, joiden korkeat (130cm) aidat on rakennettu tammilankuista ja niissä on Ranskan sääoloihin riittävät suojat ponien ympärivuotiseen ulkona asumiseen. Pihattojen välistä kuljetaan pienehkölle pihan perällä sijaitsevalle ratsastuskentälle (n. 30x50m), jonka pohja on rakennettu vanhasta rantahiekasta ja kumirouheesta. Kentän laidalla, ikivanhan kuusen suojassa on pieni katos esteiden säilytykseen. Saadaksemme lisää tarhatilaa ponimäärän paisuessa tontillamme, ostimme naapuriltamme lisää maata heti pihamuurimme toiselta puolelta. Muuriin puhkaistiin aukko ja toiselle puolelle rakennettiin lisää ruohopohjaisia tarhoja. Nämä tarhat ovat hiukan pihassa sijaitsevia suurempia ja niihin on rakennettu suojakatokset sateisia ja tuulisia päiviä varten.

Alkuperäisestä tallista on jäljellä vain ulkokuori, koska meidän muuttaessamme tilalle talli oli toiminut pitkään varastorakennuksena. Ja tietenkään 1700-luvulla rakennettu tallirakennus ei ominaisuuksiltaan täysin vastannut nykypäivän vaatimuksia. Talli on pieni ja kotoisa punatiili/lautaverhoiltu kokonaisuus. Alunperin pilttuisiin on mahtunut jopa 20 hevosta, mutta moderneja karsinoita siinä on tänä päivänä kymmenen. Tallirakennus kaartuu hiukan ja rakennuskompleksista nähden uloimpaan päätyyn on sijoitettu kuusi karsinaa (4x4m). Kaarteen kohdalle on sijoitettu satulahuone toiselle puolelle  ja pesu-/hoitokarsina toiselle.  "Sosiaalitilojen" jälkeen aivan tallin talonpuoleiseen päätyyn on rakennettu vielä neljä hiukan isompaa karsinaa (4x5m). Jokaisen karsinan kohdalla olevista isoista turvalasista tehdyistä ikkunoista . Ikkunoiden lisäksi jokaisessa karsinassa on automaattiset vesikupit, liukuovet ja vahvat umpinaiset tiiliväliseinät. Boksien ovissa on myös teline loimille ja vieressä koukut riimuille + naruille. Tallin lattia on erityisesti eläinsuojiin suunniteltua mustaa tiiltä, joka on pinnoitettu niin, ettei eläinten liukastumisen pitäisi olla mahdollista.

Satulahuoneessa tavaroiden säilyttämistä varten jokaiselle hevoselle on oma kaappi, mihin säilötään niiden kuivat loimet ja muut hevoskohtaiset tavarat. Satuloille on telineitä yhdellä seinällä ja heti niiden vieressä suitsikoukkuja yleisimmin käytössä oleville suitsille. Koska ylimääräistäkin tavaraa on päässyt kertymään, pari kaappia palvelee "rojuläjän" asemassa sisältäen kaikkea mahdollista satulahuovista ylimääräisiin kuolaimiin, suojiin ja nahanhoitoaineisiin. Hevosten kisahuopia ja -loimia säilytetään omassa hyllyssään niiden sotkeutumista varoen. Satulahuoneen vieressä on pienehkö kuivaushuone, jossa on myös iso teollisuuspesukone loimia ja muiden vastaavien puhdistamista varten. Varsinkin syksyllä ja talvella huone on täpötäynnä kuivamassa olevia loimia, eniten käytössä olevat loimet myös säilötään tänne hyllyihin piiloon käytävältä. Pihan (ja tallin) toisella puolella on ramppi tallin ylisille, jossa säilytämme heiniä ja onpahan sinne rakennettu pieni huonekin sohvineen. Huoneen lattiassa on ikkuna, jonka kautta tallin elämän ja varsovien tammojen seuraaminen onnistuu häiritsemättä. Täällä säilytämme myös osan rehuista, erikoisemmat lääkeaineet ja muut purnukat mitkä eivät alakerran pieneen rehukomeroon mahdu.

Nelijalkaisten määrän kasvaessa tuli tarve toiselle tallirakennukselle. Tämä "kakkostalli", jossa on 30 karsinapaikkaa, rakennettiin pihamuurin ulkopuolelle, omaksi yksikökseen alkuperäisen tallin ulkoasua mukaillen. Tässä tallissa karsinat ovat kooltaan 4x4,5 metriä ja ne ovat sijoitettuina kymmenen karsinan yksikköihin. Varustelutasoltaan talli on samaa luokkaa ensimmäisen tallin kanssa. Jokaisen yksikön välissä on pesukarsina, sekä huoltotiloja. Satulahuone löytyy keskimmäisestä yksiköstä, heti kuivaushuoneen vierestä. Tässä tallissa jokaiselle hevoselle ei ole omaa kaappia, mutta niitä on varattu muutama lukittava versio vierailevia tähtiä varten.Historia

Stall Aishan historia juontaa vuoden 2005 tammikuuhun, jolloin talli perustettiin alunperin Creampuff Riding Poniesin nimellä, josta myös kasvattajanimemme CRP on peräisin. Alunperin talli sijaitsi omistajan Riikan kotitilalla, jossa ratsuponien kasvatus oli aloitettu jo vuonna 2001 Kuusimetsa's ja Sapin Forêt -etuliitteillä.


Kasvatus

Aishassa on kasvatettu ratsuponeja vuodesta 2005 lähtien niin suomalaisina kuin saksalaisinakin. CRP-pääte poniemme nimessä tulee alkuperäisestä Creampuff Riding Ponies nimestä, joka myöhemmin vaihtui Stall Aishaksi. Myös Aisha's etuliitteellä syntyneitä kasvatteja on reilu parikymmentä, suurin osa morganeita ja lämminverisiä ravihevosia.

Kasvattilista

Tallissa vaikuttaneita menestyneitä ratsuponeja:

o. VIR MVA ch Kuusimetsa's Mum's Memory
o. VIR MVA ch Brilant Ferme Dernier Plaisir
o. VIR MVA ch Sinipihan Sunnyside
o. VIR MVA ch Art Savaric
o. VIR MVA ch SCP Tequila Hot Shot
o. P's Chilly Winter Breeze
t. VIR MVA ch Sapin Forêt Derniére Bruyére
t. VIR MVA ch Kuujärven The Cute One

 


© Stall Aisha 2005 - 2013